top of page
Keresés
  • Szerző képeVarga Kristóf

A Történet Ereje a HR Feszten

Terry Pratchett, angol regényíró könyvei világszerte 85 millió példányban keltek el, szóval tudhat valamit a történetek erejéről. Az ő gondolat volt a mottója Nyáry Krisztiánnal tartott előadásunknak a HR Feszten, októberben: “Az emberek azt gondolják, hogy a történeteket emberek formálják. Valójában ez pont fordítva van.”


Előadásunkban a történetek erejéről beszéltünk. Minden közös célért dolgozó csapatnak, legyen az nagyvállalat, startup, ejtőernyős dandár vagy focicsapat kell egy motiváló, összetartást indukáló történet. A jó hír az, hogy van. Ott él a munkatársak elbeszéléseiben, amikor sör mellett, vagy hazaérve elmesélik “mi volt a dolgozóban”, vagy éppen, amikor panaszkodnak, hogy új munkahelyet keresnek, mert a mostani pocsék.


Az a kérdés, hogy ennek a történetnek az erejét kihasználja-e a szervezet, vagy hagyja spontán fejlődni, terjedni, a radar alatt repülve, kb. pletyka szinten, ahol segíti, vagy éppen akadályozza az eredményességet?


A Pivot Brigád és Nyáry Krisztián Történet Ereje programja felszínre hozza ezeket a történeteket úgy, hogy a szervezet, a vállalat céljait támogassák és hitelesek legyenek. Miért legyen hiteles? Mert hiszünk benne, hogy csak az a történet lehet hatásos, amelyik hiteles. De mitől lesz hiteles egy történet? Két dolgot látunk fontosnak. Egy történet azért hiteles, mert:


- mindenki hozzátehet. A vállalati történethez az anyaggyűjtés a vezetéstől az első vonalban dolgozókig minden területen történik. A marketingen dolgozók élményei épp olyan fontosak, mint az anyagmozgatóké: hiszen mind ugyanannak a csapatnak a tagjai.

- nem propaganda. Nem győzelmi jelentést készítünk. A hiteles történetben van rossz is meg jó is. Ha vannak fájó pontok, betöltetlen vágyak, elkövetett hibák, azokkal is lehet és kell is dolgozni. Ha egy pályázó hitelességét azon is mérjük, hogy kész-e beszélni a gyengéiről, akkor miért ne várnánk el ezt egy hiteles vállalattól is?


A történet készítés nem önmagáért való. Egy hiteles történet támogatja a vállalat, a szervezet céljait. Alkalmazott irodalom - ha tetszik. A hiteles történet segít megfogalmazni a toborzási ígéretet. Be lehet vele fejezni ezt a mondatot: “nálunk egy olyan csapat tagja lehetsz amelyik…” A hiteles történet segít megtartani a munkaerőt: az embereknek a pénzen kívül “érzelmi ok” is kell a maradáshoz. Meg kell tudniuk magyarázni önmaguknak, és környezetüknek, hogy miért pont ott és miért azt a munkát végzik? A vállalati történet segít a munkatársaknak felépíteni a saját egyéni, pozitív történetüket, amivel ezt meg tudják tenni.Comments


bottom of page