top of page
Zeus,_Digging_For_China.jpg

DÖNTÉSHOZATAL AUDIT ÉS HATÉKONYSÁG FEJLESZTÉS

Fedezd fel és tedd hatékonyabbá a szervezeted valódi döntéshozatali mechanizmusait

Kinek ajánljuk?

Átszervezés elött álló vállalatoknak, hatékonysági problémákkal szembesülő menedzsmenteknek, a gyors növekedés nehézségeit megélő cégeknek és olyan új vezetőknek, akik gyorsan szeretnének új fejezetet nyitni vállalatuk életében.

Tematika

Az audit fókusza a szervezeti döntéshozatal folyamata. Még a legformalizáltabb szervezetekben is párhuzamosan él az "SZMSZ és munkaköri leírások világa" a "valójában hogyan mennek itt a dolgok" világával. Már a formalizált döntési struktúrák is gyakran tartalmaznak ellentmondásokat, szabályozatlanságokat, amelyeket a napi működés gyakorlata áthidal - az első hibáig, aminek aztán nincs felelőse. A kodifikált döntési jogok mellett párhuzamosan működő valós szervezeti struktúrák nem csak a működést lehetővé tevő áthidalásokat tartalmazzák. Itt található majd minden, ami a döntéshozatalban és végrehajtásban akadályt képez. Ez a világ természeténél fogva csak részben átlátható a management számára, hiszen itt "tenyésznek" a visszatartott információk, az ellenállások, az emberi és szervezeti konfliktusok. Itt találjuk meg a hagyományon alapuló attitűdöket, a szervezeti kultúrának azt a részét, amely a változás, fejlődés leggyakoribb akadálya. Az auditot azoknak ajánljuk, akik ezeket kívánják legyőzni.

Az audit a döntések meghozatalának módjára koncentrál a szervezet szintjén. Azért erre, mert ez az a szervezeti jellemző, amely különböző szakterületeken, személyeken és időszakokon át is hat. (A döntéshozatal egyéni, menedzser szintű fejlesztésére Kontroll tréningünket ajánljuk.) A szervezeti döntéshozatal áttekintése során olyan kérdésekre adunk választ, mint:

  • Egyértelmű-e hogy "hivatalosan" ki vagy kik felelősek egy adott döntést meghozni?

  • Kik hatnak rá informálisan?

  • Milyen szükséges döntéseknek nincs gazdája?

  • Milyen informáltsági szintek és elszámoltatási mechanizmusok kapcsolódnak egyes döntési jogkörökhöz?

  • Megállapítható-e, hogy ki a felelős, ha rossz döntés született?

  • Van-e ilyen típusú utánkövetés és az hogyan segít, hogy ne legyen hiba ismétlés?

  • Hogyan jelennek meg a vállalati stratégia és az ügyfelek szempontjai a döntésekben? 

  • Hogyan lehet hatékonyabbá tenni a folyamatot?

Módszertan

A döntéshozatal audit során a bűnügyi felderítésben, pszichológiai explorációban és szervezeti irányításban szerzett tapasztalatainkra alapozva, szervezeten kívüli helyzetünket kihasználva feltérképezzük a valós döntéshozási struktúrákat és folyamtokat. Az audit kiinduló pontja egy áttekintés azokról a legfontosabb döntésekről, amelyeket a szervezetben a sikeres működéshez meg kell hozni. Egy döntés lehet fontos, mert stratégiát érint, de azért is, mert a vállalat működése során nap mint nap meg kell hozni, akár a tevékenység végrehajtását végző munkatársak szintjén. Az áttekintés során kiválasztott döntések, döntés féleségek megszületésének folyamatát  azután az auditban személyes interjúkon és a felelősségi körökre vonatkozó dokumentáció áttekintésén alapuló felderítő munkával térképezzük fel. Ennek nyomán ügyfeleink hatékonyság szempontú elemzést kapnak a formális döntési mechanizmusokról, a gyakorlatban működő valós struktúrákról és a kettő viszonyáról.  Az audit eredményeire támaszkodva javaslatot teszünk a döntési mechanizmusok hatékonyabbá tételére és közreműködünk a változás managementben is. 

További információért kérjük lépjen velünk kapcsolatba itt: hq@pivotbrigade.com vagy a +36 30 961 5562-es telefonszámon.

bottom of page