top of page
Keresés
  • Szerző képeDr. Huszár László

"A nő hirtelen letérdel"

Az Új ifjúság 1966-01-25 / 4. számában a lap új sorozatot kezdett, női önvédelem témájában. Ahogy írják:


 „A nők ma már egész sor felelősségteljes feladatot hajtanak végre a társadalmi élet területén, és nem egyszer kerülhetnek olyan helyzetbe, amikor határozott fellépésükre nagy szükség van.”.


Ki merné vitatni ezt? A szerző rögtön elsőként be is mutat (illetve rajzban illusztrál) egy lehetséges technikát:


„Amikor a férfi üldözi a nőt és a nő már úgy érzi, hogy a támadó utoléri, a nő hirtelen letérdel, megtámasztja magát mind a két kezével. Az üldöző meglepődik az előre nem sejtett akadálytól, és a nagy lendülettől átesik rajta. Ez az esés nagyon veszedelmes lehet és csak a gyakorlott ember tud úgy esni, hogy azt bukfencezéssel fejezze be.”



Done and dusted, ahogy ezt kedvenc Bartitsu kócsunk szokta volt mondani.

Remek dolog, hogy akkor, amikor a Varsói Szerződés elkötelezte magát Vietnám támogatása mellett és Mwambusta IV. Bangiriceng, Burundi királyát elűzte fia, V. Ntare (akit röviddel ezután elűzött Michel Micombero, a miniszterelnök, de ennek itt most nincs különösebb jelentősége), és amikor tarolt a Beatles, Bob Dylan és a Beach Boys, hazánkban már ilyen minőségi kontentekhez juthatott szocialista hazánk ifjúsága, különös tekintettel a forradalmi munkásosztály, valamint a szövetkezeti parasztság és a szövetséges értelmiség lányaira, asszonyaira (magam, a fenti technikát egy szövetkezeti parasztasszonyra próbáltam vizualizálni, a mélyebb megértés végett, hiba volt).


Másrészt az ötlet, noha az alapvető szándék dicsérendő, ellene megy részben a fizika és totálisan a pszichológia törvényeinek, így minden ösztönös magatartásnak (harcol-lefagy-menekül azaz fight, freeze, flee). Olyan tudatosságot, ütemérzéket, kontrollt kíván, amelynek birtokában akár hatékony technikát is tudnánk alkalmazni. Nem szeretnénk magunktól a földre kerülni abban bízva, hogy majd a támadó nagyobbat zakózik: esélyes, hogy jól meg leszünk cipőzve, mielőtt megerőszakolnak.  

 

Mindamellett, minden nőnek, aki egész sor felelősségteljes feladatot hajt végre a társadalmi élet minden területén továbbra is azt javasoljuk, hogy inkább koncentráljon a kockázat elemzésre, a tervezésre, a szituatív tudatosságra, és a reflektív-direktív kommunikációs technikák elsajátítására, mielőtt szocialista retro-bullshido technikák tanulmányozásába kezd.

(IDÉZETEK FORRÁSA: ARCANUM)

bottom of page